Do czego wykorzystać wodę po ugotowaniu jajek? Zaskakujące zastosowanie

foto: pxhere

Gotowane jajka to świetny sposób na bardzo szybki i pożywny posiłek. Są smaczne i mają mnóstwo właściwości odżywczych. Można przygotować je w wersji na twardo, miękko lub półmiękko.


Ale czy kiedykolwiek zastanawiałyście się, co można zrobić z wodą po ugotowaniu jajek? Skorupki jajek są bogatym źródłem wapnia, a ponadto znajdują się w nich takie pierwiastki jak fluor, fosfor, miedź, krzem i cynk.

Do czego można wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?

Wodę po ugotowaniu jajek możemy wykorzystać do podlewania roślin domowych. Ten bogaty w minerały płyn odżywi rośliny, zapewniając im szybszy wzrost. Dodatkowo pomoże utrzymać kwasowość gleby w zakresie pH 5,5–6,5. Wystarczy tylko przestudzić i podlać nią kwiatki zupełnie tak samo, jak podlewamy je zwykłą wodą.

foto: pixabay

Kolejne ciekawe zastosowanie tego płynu, na pewno docenią posiadaczki zniszczonych paznokci. Spora zawartość wapnia w tym płynie może skutecznie poprawić stan płytki paznokcia. Trzeba jedynie zanurzyć paznokcie w wodzie na kilka minut i powtórzyć ten zabieg kilka razy w tygodniu do uzyskania rezultatów.


Podobał się wpis? Będziemy wdzięczni, jeśli udostępnisz go swoim znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − 3 =