![](http://babskieporady.pl/wp-content/uploads/2020/09/Do-czego-wykorzystać-wodę-po-ugotowaniu-jajek.jpg)
Gotowane jajka to świetny sposób na bardzo szybki i pożywny posiłek. Są smaczne i mają mnóstwo właściwości odżywczych. Można przygotować je w wersji na twardo, miękko lub półmiękko.
Ale czy kiedykolwiek zastanawiałyście się, co można zrobić z wodą po ugotowaniu jajek? Skorupki jajek są bogatym źródłem wapnia, a ponadto znajdują się w nich takie pierwiastki jak fluor, fosfor, miedź, krzem i cynk.
Do czego można wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?
Wodę po ugotowaniu jajek możemy wykorzystać do podlewania roślin domowych. Ten bogaty w minerały płyn odżywi rośliny, zapewniając im szybszy wzrost. Dodatkowo pomoże utrzymać kwasowość gleby w zakresie pH 5,5–6,5. Wystarczy tylko przestudzić i podlać nią kwiatki zupełnie tak samo, jak podlewamy je zwykłą wodą.
![](http://babskieporady.pl/wp-content/uploads/2020/09/nails-1271507_1920-768x1024.jpg)
Kolejne ciekawe zastosowanie tego płynu, na pewno docenią posiadaczki zniszczonych paznokci. Spora zawartość wapnia w tym płynie może skutecznie poprawić stan płytki paznokcia. Trzeba jedynie zanurzyć paznokcie w wodzie na kilka minut i powtórzyć ten zabieg kilka razy w tygodniu do uzyskania rezultatów.
Podobał się wpis? Będziemy wdzięczni, jeśli udostępnisz go swoim znajomym!