Kuchenka mikrofalowa to popularne urządzenie, które znajdziemy niemal w każdym domu. Dzięki niej w łatwy i szybki sposób można podgrzać obiad czy zrobić popcorn. Istnieją jednak produkty, które po podgrzaniu w mikrofalówce tracą swoje wartości odżywcze, a nawet mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Poniżej znajduje się 5 produktów, których nie należy wkładać do mikrofalówki.
Brokuły
Brokuły to doskonałe źródło witamin, niestety podgrzewane w mikrofalówce tracą aż 97% wszystkich składników odżywczych. Dlatego brokuły najlepiej gotować na parze nie dłużej niż 5 minut.
Mrożone mięso
Pomimo tego, że większość kuchenek mikrofalowych wyposażona jest w funkcję rozmrażania, wielu ekspertów twierdzi, że urządzenie nie nadaje się do rozmrażania mięsa. Chodzi o nierównomierny rozkład temperatury: podczas gdy wierzchnia warstwa może zacząć się mocno grzać, środek wciąż może być zamrożony.
Jajka
Zdecydowanie nie powinnaś próbować gotować jajka na twardo w kuchence mikrofalowej. Wysokie temperatury w mikrofalówce wytwarzają w jaju parę, która wraz ze wzrostem ciśnienia może spowodować, że jajko eksploduje.
Ostra papryka
Absolutnie nie wolno podgrzewać ostrej papryki w mikrofalówce. Kapsaicyna, substancja która odpowiada za ostrość papryki paruje pod wpływem mikrofal, a po ich wyjęciu ostry aromat może podrażniać nasze oczy i gardło, wywołać kaszel, a nawet duszności.
Owoce
Podgrzewane w mikrofalówce owoce, takie jak banany czy winogrona również mogą eksplodować, a tym samym narobić niemałego bałaganu w urządzeniu. Z kolei suszone śliwki, rodzynki i inne bakalie po obróbce termicznej w tym urządzeniu wydzielają nieprzyjemny, duszący zapach i niezbędne będzie wietrzenie całej kuchni.
Poza tym do mikrofalali nie należy wkładać naczyń z metalu lub z częściami metalowymi. Metal odbija mikrofale i może spowodować iskrzenie.