Produkty, których nie należy wkładać do mikrofalówki


Kuchenka mikrofalowa to popularne urządzenie, które znajdziemy niemal w każdym domu. Dzięki niej w łatwy i szybki sposób można podgrzać obiad czy zrobić popcorn. Istnieją jednak produkty, które po podgrzaniu w mikrofalówce tracą swoje wartości odżywcze, a nawet mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. Poniżej znajduje się 5 produktów, których nie należy wkładać do mikrofalówki.

Brokuły

Brokuły to doskonałe źródło witamin, niestety podgrzewane w mikrofalówce tracą aż 97% wszystkich składników odżywczych. Dlatego brokuły najlepiej gotować na parze nie dłużej niż 5 minut.

Mrożone mięso

Pomimo tego, że większość kuchenek mikrofalowych wyposażona jest w funkcję rozmrażania, wielu ekspertów twierdzi, że urządzenie nie nadaje się do rozmrażania mięsa. Chodzi o nierównomierny rozkład temperatury: podczas gdy wierzchnia warstwa może zacząć się mocno grzać, środek wciąż może być zamrożony.


Jajka

Zdecydowanie nie powinnaś próbować gotować jajka na twardo w kuchence mikrofalowej. Wysokie temperatury w mikrofalówce wytwarzają w jaju parę, która wraz ze wzrostem ciśnienia może spowodować, że jajko eksploduje.

Ostra papryka

Absolutnie nie wolno podgrzewać ostrej papryki w mikrofalówce. Kapsaicyna, substancja która odpowiada za ostrość papryki paruje pod wpływem mikrofal, a po ich wyjęciu ostry aromat może podrażniać nasze oczy i gardło, wywołać kaszel, a nawet duszności.

Owoce

Podgrzewane w mikrofalówce owoce, takie jak banany czy winogrona również mogą eksplodować, a tym samym narobić niemałego bałaganu w urządzeniu. Z kolei suszone śliwki, rodzynki i inne bakalie po obróbce termicznej w tym urządzeniu wydzielają nieprzyjemny, duszący zapach i niezbędne będzie wietrzenie całej kuchni.


Poza tym do mikrofalali nie należy wkładać naczyń z metalu lub z częściami metalowymi. Metal odbija mikrofale i może spowodować iskrzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − jeden =