Gotowane jajka to świetny sposób na bardzo szybki i pożywny posiłek. Są smaczne i mają mnóstwo właściwości odżywczych. Można przygotować je w wersji na twardo, miękko lub półmiękko.
Ale czy kiedykolwiek zastanawiałyście się, co można zrobić z wodą po ugotowaniu jajek? Skorupki jajek są bogatym źródłem wapnia, a ponadto znajdują się w nich takie pierwiastki jak fluor, fosfor, miedź, krzem i cynk.
Do czego można wykorzystać wodę po gotowaniu jajek?
Wodę po ugotowaniu jajek możemy wykorzystać do podlewania roślin domowych. Ten bogaty w minerały płyn odżywi rośliny, zapewniając im szybszy wzrost. Dodatkowo pomoże utrzymać kwasowość gleby w zakresie pH 5,5–6,5. Wystarczy tylko przestudzić i podlać nią kwiatki zupełnie tak samo, jak podlewamy je zwykłą wodą.
Kolejne ciekawe zastosowanie tego płynu, na pewno docenią posiadaczki zniszczonych paznokci. Spora zawartość wapnia w tym płynie może skutecznie poprawić stan płytki paznokcia. Trzeba jedynie zanurzyć paznokcie w wodzie na kilka minut i powtórzyć ten zabieg kilka razy w tygodniu do uzyskania rezultatów.
Podobał się wpis? Będziemy wdzięczni, jeśli udostępnisz go swoim znajomym!