Jajka – dlaczego warto je jeść?


Jajka są cennym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Jest to bowiem białko wzorcowe, posiadające wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. 

Jajka są bogate w  witaminy A, E, D, K,  witaminy z grupy B i składniki mineralne: fosfor, potas, sod, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen. 


Jajka mają również dobry skład tłuszczu. Na 5g tłuszczu tylko 0,1 g to „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera wiele niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Jedno jajko (ok. 60 g) to około 84 kalorii. 62 kcal zawiera żółtko, 22 kcal  zawiera białko.

Niewiele jest produktów o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zaleca się, spożywać 1 jajko dziennie.

wartości odżywcze jajka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć − dwa =