Pancakes to puszyste placuszki, które są prawdziwym przysmakiem w Ameryce. Są bardzo proste do wykonania i bardzo uniwersalne. Można je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pancakes można podawać z różnymi dodatkami: dżemem, masłem orzechowym, syropem klonowym, miodem, czekoladą, świeżymi owocami, z czym tylko zechcecie!
Składniki na 3 sztuki:
- mąka 35g
- proszek do pieczenia 2g
- cukier 25g
- mleko 20g
- 2 jajka
- olej
Wykonanie:
- Oddzielone od żółtek białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
- W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem proszkiem do pieczena i mąką, aż do uzyskania jednolitej masy
- Ubite białka dodajemy stopniowo do przygotowanej masy. Na tym etapie nie używamy miksera. Mieszamy składniki ręcznie!
- Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą
- Niewielkie porcje ciasta nakładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem po 5 minut z obu stron
- Gotowe pancakes układamy jeden na drugim, tworząc torcik
- Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego!