Przepis na puszyste pancakes

Przepis na Puszyste Pancakes

Pancakes to puszyste placuszki, które są prawdziwym przysmakiem w Ameryce. Są bardzo proste do wykonania i bardzo uniwersalne. Można je jeść na śniadanie, lunch, czy podwieczorek. Pancakes można podawać z różnymi dodatkami: dżemem, masłem orzechowym, syropem klonowym, miodem, czekoladą, świeżymi owocami, z czym tylko zechcecie!

Składniki na 3 sztuki:

  • mąka 35g
  • proszek do pieczenia 2g
  • cukier 25g
  • mleko 20g
  • 2 jajka
  • olej

Wykonanie:

  • Oddzielone od żółtek białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
  • W osobnej misce wymieszaj żółtka z mlekiem proszkiem do pieczena i mąką, aż do uzyskania jednolitej masy
  • Ubite białka dodajemy stopniowo do przygotowanej masy. Na tym etapie nie używamy miksera. Mieszamy składniki ręcznie!
  • Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą
  • Niewielkie porcje ciasta nakładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem po 5 minut z obu stron
  • Gotowe pancakes układamy jeden na drugim, tworząc torcik
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 5 =