Wyrzucanie skorupek po jajkach do kosza jest dużym błędem. Posiadają one wiele drogocennych właściwości, sprawdzą się m.in. w uprawie roślin, pielęgnacji skóry, jako suplement diety dla zdrowych kości.
Skorupki jajek są dobrym nawozem wapniowym. Posiadają prawie 80% łatwo przyswajalnego wapnia. Nawóz taki świetnie sprawdza się dla roślin ogrodowych oraz doniczkowych. Jest w 100% naturalny, a do tego jego przygotowanie jest banalnie proste.
Sposób nr 1
Skorupki jajek wystarczy pokruszyć i rozsypać obok rośliny. Pod wpływem wilgoci i wody, skorupki rozpuszczą się powoli. Następuje wówczas uwolnienie wapnia do gleby. W ogrodzie będzie to doskonały sposób by pozbyć się ślimaków, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek jaj.
Sposób nr 2
Aby przygotować nawóz płynny ze skorupek jaj trzeba zalać skorupki wrzącą wodą, a następnie odstawić na ok. tydzień. Raz/dwa razy dziennie należy wymieszać nasz nawóz. Gdy skorupki jaj rozpuszczą się, nawóz będzie gotowy. Warto wstrząsnąć nawóz przed każdym użyciem, aby się wymieszał. Takim nawozem należy podlewać bezpośrednio ziemię.