Jak wykorzystać skorupki z jajek do nawożenia roślin

Jak Wykorzystać Skorupki z Jajek do Nawożenia Roślin

Wyrzucanie skorupek po jajkach do kosza jest dużym błędem. Posiadają one wiele drogocennych właściwości, sprawdzą się m.in. w uprawie roślin, pielęgnacji skóry, jako suplement diety dla zdrowych kości. 

Skorupki jajek są dobrym nawozem wapniowym. Posiadają prawie 80% łatwo przyswajalnego wapnia. Nawóz taki świetnie sprawdza się dla roślin ogrodowych oraz doniczkowych. Jest w 100% naturalny, a do tego jego przygotowanie jest banalnie proste.


Sposób nr 1


Skorupki jajek wystarczy pokruszyć i rozsypać obok rośliny. Pod wpływem wilgoci i wody, skorupki rozpuszczą się powoli. Następuje wówczas uwolnienie wapnia do gleby. W ogrodzie będzie to doskonały sposób by pozbyć się ślimaków, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek jaj.

Sposób nr 2


Aby przygotować nawóz płynny ze skorupek jaj trzeba zalać skorupki wrzącą wodą, a następnie odstawić na ok. tydzień. Raz/dwa razy dziennie należy wymieszać nasz nawóz. Gdy skorupki jaj rozpuszczą się, nawóz będzie gotowy. Warto wstrząsnąć nawóz przed każdym użyciem, aby się wymieszał. Takim nawozem należy podlewać bezpośrednio ziemię.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście − pięć =