Gołąbki z mięsem i ryżem


Gołąbki z mięsem to pyszne, tradycyjne polskie danie obiadowe, które nie powinno nikomu sprawić kłopotu w przygotowaniu. Tę prostą potrawę (farsz owinięty kapuścianym liściem) można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu nie tracą na smaku, a niektórzy nawet twierdzą, że są jeszcze lepsze!

Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis na gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika – szczególnie przydatny dla tych, którzy będą tę potrawę robić po raz pierwszy.

Składniki:

  • 700g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowego i cielęcego lub – wołowego)
  • 100g ryżu
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 0,5 litra bulionu lub rosołu
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz, suszone oregano, papryka w proszku, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone dusimy na patelni i przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy.
  • Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła z dodatkiem cebuli.
  • Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy przyprawami według własnego uznania.
  • Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym odkrawamy twarde części liści.
  • Na każdy z liści nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy.
  • Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 170°C.
  • Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pieczarkowym.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − szesnaście =