Jak wszyscy wiemy, marchew jest doskonałym źródłem witamin, składników odżywczych i błonnika. Ale czy wiesz, że marchew to także doskonały lek na kaszel oraz na usunięcie flegmy z płuc? To pospolite warzywo kryje w sobie ogromną moc, która pomoże każdemu w powrocie do zdrowia. Syrop z marchwi ma działanie wykrztuśne, a dodatkowo wzmacnia odporność. Jak zrobić domowy syrop z marchwi?
Syrop z marchwi jest tani i prosty w przygotowaniu, bardzo skuteczny, szybko działa i w przeciwieństwie do aptecznych specyfików jest wolny od barwników, konserwantów i sztucznych aromatów.
Czego potrzebujesz:
0,5 kg marchewek
4 łyżki miodu
2 łyżeczki świeżego, posiekanego imbiru
Dodatek miodu i imbiru dodatkowo wpłynie na podniesienie waszego poziomu odporności.
Wykonanie:
- Obieramy marchew, kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy wodą tak, aby była zakryta.
- Do gotującej się marchwi dodajemy dwie łyżeczki imbiru i gotujemy do czasu aż marchew zmięknie.
- Odlewamy wywar i kiedy ostygnie dodajemy do niego 4 łyżki miodu. Marchew i imbir natomiast blendujemy na papkę i dolewamy do niej przestudzony wywar z miodem. Gotowy syrop przelewamy do słoika i odstawiamy na minimum 24 godziny.
Jak i kiedy zażywać syrop z marchwi?
Wystarczy jedna łyżka, dwa razy dziennie aż do ustąpienia dolegliwości.