Dlaczego rosół jest zdrowy? Właściwości zdrowotne rosołu

Pyszny i domowy rosół to cudowny i niezwykle smaczny wynalazek. W błyskawiczny sposób rozgrzewa, posiada cenne składniki odżywcze, a nawet leczy. Ten aromatyczny wywar jest bardzo prosty do przygotowania, z pewnością poradzi sobie z nim każdy z Was.


Większość z Was z pewnością pamięta domowy rosół, który był serwowany przez nasze babcie na różnego rodzaju przeziębienia, infekcje czy katar. 

Jeśli chcemy, aby nasz rosół posiadał właściwości zdrowotne, należy zwrócić uwagę na jakość składników. Możemy go przygotować z różnego rodzaju mięsa; drobiu, wołowiny, a nawet z ryb. Bardzo ważny jest fakt, aby mięso pochodziło z sprawdzonych źródeł, wolne od hormonów, antybiotyków czy sterydów. 

Aby wydobyć z rosołu najcenniejsze składniki, powinno się go gotować dość długo min. 4 godziny. Podczas tak długiego gotowania wydziela się dużo cennych minerałów, witamin, oraz białek.

Domowy bulion na kościach śmiało można nazywać bombą witaminową. Zawiera on aż 19 różnego rodzaju aminokwasów, bardzo dużo witamin, takich jak B2, B12, cynk, potas, selen, wapń, miedź, fosfor,  oraz kolagen.  Dodatkowo jest mało kaloryczny. Ten smaczny bulion korzystnie wpłynie na jelita, skórę, mózg, stawy oraz metabolizm. 


Właściwości zdrowotne rosołu:

Zwalcza przeziębienie

Nasze babcie gotowały rosół twierdząc, że rozgrzewa oraz dodaje siły. Skąd takie twierdzenia? Naukowcy udowodnili, że podczas gotowania rosołu z kości uwalnia się cysteina. Posiada ona właściwości, które ułatwiają odkrztuszanie, co powoduje łatwiejsze oddychanie. Dodatkowo substancje zawarte w rosole działają przeciwzapalnie. 

Oczyszcza organizm

Z pewnością jesteśmy świadomi tego, że nasz organizm w obecnie panujących czasach jest narażony na różnego rodzaju toksyny. Domowy bulion to świetna broń, która pomaga naszemu układowi trawiennemu w pozbyciu się odpadów, wspiera pracę wątroby, oraz pomaga wykorzystać antyoksydanty. Dodatkowo rosół zwiera potas i glicerynę.

Odmładza

Właściwości rosołu powodujące odmładzanie związane są z faktem, że jest on gotowany na kościach, zawierające kolagen.  Dlaczego ten rodzaj białka jest tak ważny? Przede wszystkim wzmacnia kości, stawy oraz ścięgna. Zapewnia jędrną i gładką skórę, silne paznokcie oraz mocne włosy.

Wzmacnia stawy

To wszystko dzięki minerałom, które zawiera domowy rosół. Liczne witaminy,  a także wapń, krzem, fosfor, siarka, magnez oraz mikroelementy spożywane w sposób regularny pomagają nam w walce z bólem stawów.

Wspomaga żołądek i jelita

 Aromatyczny i gorący rosół to idealne rozwiązanie w walce z problemami trawiennymi. To wszystko dzięki prolinie i glicynie. Dzięki nim, składniki odżywcze są lepiej wchłaniane. Dodatkowo zawarty w nich kolagen pozytywnie działa na błonę śluzową żołądka. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − dziewięć =