Dlaczego warto pić kefir? 5 rewelacyjnych właściwości

właściwości zdrowotne kefiru,

Kefir jest produktem, który warto włączyć do naszej codziennej diety. Pomoże nam zwalczać różnego rodzaju dolegliwości i choroby.


Kefir to napój, który powstaje podczas fermentacji mleka. Posiada on wiele cennych właściwości odżywczych, korzystnie wpływa na nasze zdrowie i jest bogaty w probiotyki. Według wielu dietetyków kefir jest nawet zdrowszy od jogurtu naturalnego. Poznajcie najważniejsze powody, dla których warto pić kefir.

Najważniejsze korzyści z picia kefiru

Wzmacnia odporność

Kefir bardzo korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. W jego skład wchodzi 30 różnych mikroorganizmów, będących źródłem probiotyków. Pomaga on także utrzymać równowagę przyjaznych dla naszego organizmu bakterii. Kefir posiada także właściwości antybakteryjne, dzięki czemu zwalcza infekcje, zatrucia pokarmowe i różnego rodzaju bakterie.


Obniża poziom cukru we krwi

Pijąc regularnie kefir, możemy uregulować poziom glukozy oraz obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Powinny go pić szczególnie osoby, które już cierpią na tę chorobę.

Poprawia trawienie

Kefir pomaga nam utrzymać równowagę flory bakteryjnej w naszym żołądku. Niweluje także dolegliwości trawienne, dlatego też warto go wypić po ciężkostrawnych daniach, a także podczas wymiotów czy biegunki. Dodatkowo kefir łagodzi wrzody i zespół jelita drażliwego.

Obniżenie cholesterolu

Wzbogacając swoją dietę o kefir, możemy także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w kefirze probiotyki decydują o tym, jaką ilość cholesterolu przyjmuje nasz organizm wraz z pożywieniem.

Obniżenie ryzyka osteoporozy

Kefir jest dużym źródłem witaminy K oraz wapnia, przez co zmniejsza ryzyko złamania kości w osteoporozie nawet o 80%.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 5 =