Gołąbki z mięsem to pyszne, tradycyjne polskie danie obiadowe, które nie powinno nikomu sprawić kłopotu w przygotowaniu. Tę prostą potrawę (farsz owinięty kapuścianym liściem) można przygotować na zapas, ponieważ po odgrzaniu nie tracą na smaku, a niektórzy nawet twierdzą, że są jeszcze lepsze!
Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis na gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika – szczególnie przydatny dla tych, którzy będą tę potrawę robić po raz pierwszy.
Składniki:
- 700g mielonego mięsa mieszanego (wieprzowego i cielęcego lub – wołowego)
- 100g ryżu
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 biała lub włoska kapusta
- 0,5 litra bulionu lub rosołu
- przyprawy do smaku: sól i pieprz, suszone oregano, papryka w proszku, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone dusimy na patelni i przyprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Ryż dokładnie płuczemy pod zimną wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy.
- Pieczarki starannie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła z dodatkiem cebuli.
- Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy przyprawami według własnego uznania.
- Z kapusty wycinamy środek, po czym wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i parzymy, do momentu aż liście zaczną w swobodny sposób odchodzić. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym odkrawamy twarde części liści.
- Na każdy z liści nakładamy odpowiednią ilość farszu i zawijamy.
- Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godziny w temperaturze 170°C.
- Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i polać sosem pieczarkowym.
Smacznego!