Co to jest żywność przetworzona i wysoko przetworzona?

Czym Jest Żywność Przetworzona?
foto: pixabay

Żywność przetworzona to taka, która poddana została jakimś procesom przetwarzania. Konkretnie mowa o procesach, które zmieniają zarówno skład jak i właściwości produktu. Możemy wyróżnić żywność przetworzoną, wysokoprzetworzoną, ultra przetworzoną.
Główne powody dla których żywność jest przetwarzana:

  • pozwala na zastosowania jej jako pokarm, (pieczenie mięsa)
  • przedłużyć ważność (mrożenie, kiszenie, konserwowanie)

Żywość wysoko przetworzona to dużo ilość szkodliwych tłuszczów nasyconych. Dlatego nie powinno się zjadać więcej niż 5 gramów tłuszczów nasyconych dziennie. Powoduje to gromadzenie się w organizmie niezliczonej ilości toksyn. Obliczono, że jest to aż 4 kilogramy barwników i konserwantów rocznie. Niepokojące jest to, że jedzenie żywości wysoko przetworzonej uzależnia człowieka.


Porady jak unikać żywności przetworzonej:

– poświęć na zakupy więcej czasu niż zwykle, ponieważ czytanie etykiet jest tu konieczne

– im krótszy jest skład produktu spożywczego, tym zdrowiej

– skład produktów podawany jest malejąco, oznacza to, ze to co jest na pierwszym miejscu występuje w największej ilości

– unikaj produktów na których cukier znajduje się na 1, 2, 3 miejscu

– ogranicz słodkie niezdrowe napoje.

– Pij więcej wody wrzucając do niej dla smaku świeże owoce

– unikaj czerwonego mięsa, wybieraj pieczywo i makaron pełnoziarniste, brązowy ryż


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 − 2 =