Żywność przetworzona to taka, która poddana została jakimś procesom przetwarzania. Konkretnie mowa o procesach, które zmieniają zarówno skład jak i właściwości produktu. Możemy wyróżnić żywność przetworzoną, wysokoprzetworzoną, ultra przetworzoną.
Główne powody dla których żywność jest przetwarzana:
- pozwala na zastosowania jej jako pokarm, (pieczenie mięsa)
- przedłużyć ważność (mrożenie, kiszenie, konserwowanie)
Żywość wysoko przetworzona to dużo ilość szkodliwych tłuszczów nasyconych. Dlatego nie powinno się zjadać więcej niż 5 gramów tłuszczów nasyconych dziennie. Powoduje to gromadzenie się w organizmie niezliczonej ilości toksyn. Obliczono, że jest to aż 4 kilogramy barwników i konserwantów rocznie. Niepokojące jest to, że jedzenie żywości wysoko przetworzonej uzależnia człowieka.
Porady jak unikać żywności przetworzonej:
– poświęć na zakupy więcej czasu niż zwykle, ponieważ czytanie etykiet jest tu konieczne
– im krótszy jest skład produktu spożywczego, tym zdrowiej
– skład produktów podawany jest malejąco, oznacza to, ze to co jest na pierwszym miejscu występuje w największej ilości
– unikaj produktów na których cukier znajduje się na 1, 2, 3 miejscu
– ogranicz słodkie niezdrowe napoje.
– Pij więcej wody wrzucając do niej dla smaku świeże owoce
– unikaj czerwonego mięsa, wybieraj pieczywo i makaron pełnoziarniste, brązowy ryż