Kiszony czosnek – skuteczny sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności

Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem często są dużo bardziej skuteczne i tańsze od kuracji zakupionymi w aptece lekami. Kiszony czosnek jest jednym z najprostszych do przygotowania domowych środków, które mają doskonałe właściwości lecznicze.


Właściwości czosnku chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest on uznawany za naturalny antybiotyk, który pomaga w leczeniu przeziębienia, ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.

Z kolei ukiszenie czosnku daje nam podwójną korzyść. Dzięki procesowi fermentacji, to pospolite warzywo zyskuje zalety kiszonek, czyli staje się naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga wydalanie toksyn.

Jak zrobić kiszony czosnek?


Przygotowanie kiszonego czosnku nie różni się zbytnio od robienia ogórków lub innych kiszonek.

Składniki:
czosnek
1 korzeń chrzanu
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łodygi kopru
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka soli kamiennej


Przygotowanie:

  • Czosnek podziel na ząbki i obierz ze skórki.
  • Chrzan umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
  • Na dnie wyparzonego słoika rozłóż kawałki chrzanu, ziarenka pieprzu, gorczycę. Następnie dodaj ząbki czosnku, a na szczycie połóż łodygi kopru, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
  • Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, dodaj sól kamienną i wymieszaj.
  • Gotuj zalewę przez kilka minut.
  • Gotową solanką zalewamy czosnek, po czym zakręcamy szczelnie słoik. Po trzech tygodniach kiszenia produkt będzie gotowy do spożycia.

Kiszony czosnek można jeść jako dodatek do dań głównych, sałatek, oraz kanapek, a nawet jeść prosto ze słoika. Do picia nadaje się także zalewa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.