Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem często są dużo bardziej skuteczne i tańsze od kuracji zakupionymi w aptece lekami. Kiszony czosnek jest jednym z najprostszych do przygotowania domowych środków, które mają doskonałe właściwości lecznicze.
Właściwości czosnku chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest on uznawany za naturalny antybiotyk, który pomaga w leczeniu przeziębienia, ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.
Z kolei ukiszenie czosnku daje nam podwójną korzyść. Dzięki procesowi fermentacji, to pospolite warzywo zyskuje zalety kiszonek, czyli staje się naturalnym probiotykiem, który reguluje pracę jelit, wzmacnia odporność organizmu i wspomaga wydalanie toksyn.
Jak zrobić kiszony czosnek?
Przygotowanie kiszonego czosnku nie różni się zbytnio od robienia ogórków lub innych kiszonek.
Składniki: |
czosnek |
1 korzeń chrzanu |
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego |
kilka ziarenek ziela angielskiego |
2 liście laurowe |
3 łodygi kopru |
1 łyżeczka gorczycy |
1 łyżka soli kamiennej |
Przygotowanie:
- Czosnek podziel na ząbki i obierz ze skórki.
- Chrzan umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
- Na dnie wyparzonego słoika rozłóż kawałki chrzanu, ziarenka pieprzu, gorczycę. Następnie dodaj ząbki czosnku, a na szczycie połóż łodygi kopru, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
- Przygotuj zalewę: zagotuj wodę, dodaj sól kamienną i wymieszaj.
- Gotuj zalewę przez kilka minut.
- Gotową solanką zalewamy czosnek, po czym zakręcamy szczelnie słoik. Po trzech tygodniach kiszenia produkt będzie gotowy do spożycia.
Kiszony czosnek można jeść jako dodatek do dań głównych, sałatek, oraz kanapek, a nawet jeść prosto ze słoika. Do picia nadaje się także zalewa.