Sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu. Jest łatwa i niedroga w przygotowaniu. Składniki sałatki mogą być różne w zależności od przepisu i regionu, jednak zwykle są to ziemniaki, ogórki kiszone lub konserwowe, marchew, seler, groszek konserwowy, jajka gotowane na twardo oraz majonez i przyprawy.
W dzisiejszym wpisie mam dla was 20 pomysłów jak ciekawie można podać sałatkę jarzynową gościom.
- W naleśnikach zabarwionych na czerwono polane sosem chrzanowym albo musztardowym.
- W wielkich makaronowych muszlach.
- Zwiniętą w plastry szynki.
- W papryce – ściąć część z ogonkiem potraktować jako pokrywkę, a do środka nałożyć sałatkę.
- W kielichach deserowych na nóżce.
- Na liściach cykorii.
- W wafelkach od lodów.
- W rurkach z ciasta francuskiego.
- W koszyczkach serowych.
- W śledziku zwinąć go spiąć wykałaczką napełnić sałatką i na wierzch położyć ćwiartki jajka.
- Tortille ułożyć na spód od miski i zapiec w piekarniku. Zrobi się fajny koszyczek na sałatkę.
- W pomidorach.
- W połówkach skórki cytryny.
- W korpusach z kruchego ciasta.
- Na krakersach.
- W bułce.
- W cieście francuskim uformowanym jak małe foremki.
- Sałatka jarzynowa podana na jabłku.
- W arbuzie.
- W małych słoiczkach.
A teraz jeszcze kilka zdjęciowych inspiracji:
A wy jak podajecie sałatkę jarzynową – tradycyjnie w salaterce czy bardziej kreatywnie?