Czym zastąpić majonez w sałatce? – 5 najlepszych zamienników


Zapewne wielu z was trudno jest wyobrazić sobie danie bez dodatku majonezu. Jest doskonałym dodatkiem do wędlin, jaj, sałatek i kanapek, jednak ma jednak wielką wadę – jest dość kaloryczny. W 100g majonezu mieści się około 700 kcal. Od jednej łyżki raczej nie przytyjemy, ale dodając majonez regularnie do potraw znacznie zwiększamy prawdopodobieństwo, że przybędzie nam dodatkowych kilogramów. Czym w takim razie zastąpić majonez, aby nasz sos był wciąż aksamitny i kremowy, a jednocześnie o wiele zdrowszy? Przedstawiamy wam 5 zdrowych i pysznych zamienników majonezu! Koniecznie wypróbujcie je wszystkie!

5 zdrowych zamienników majonezu

Ziołowy sos jogurtowy

Składniki:

  • jogurt naturalny
  • mieszanka ziół – np. zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • rozduszony, drobno posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki razem i uzyskujemy zdrowy, mało kaloryczny zamiennik majonezu.


Sos czosnkowy

Składniki:

  • ok. 120 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka zimnej wody
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Starty na tarce czosnek, jogurt i zioła umieszczamy w misce i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy wodę sok z cytryny i oliwę. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Hummus

Hummus znajdziesz w każdym hipermarkecie, jednak możesz go także przygotować sama w domu.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy wraz z zalewą
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wystarczy zblendować wszystkie składniki i sos gotowy.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 200g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 świeże ogórki
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie siekane zioła: pietruszka, koperek, oregano

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy do miseczki na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku. Do miseczki przekładamy nasze wyciśnięte, starte ogórki i dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i opcjonalnie zioła. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos na serku wiejskim

Składniki:

  • 200g serka wiejskiego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczka soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Do blendera wrzucić serek, obrane ząbki czosnku, dodać musztardę, sok z cytryny i zioła. Całość zmiksować ale nie za mocno. Doprawić solą i pieprzem.


Wymienione tutaj zamienniki nie będą smakować identycznie jak majonez, jednak może przypadnie Ci do gustu jeszcze bardziej niż ten tradycyjny dodatek do sałatek. Zapraszamy również do sprawdzenia przepisów na sałatki bez majonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + dwadzieścia =