Syrop z czosnku – naturalny antybiotyk na wirusy i przeziębienia


Czosnek to nie tylko przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. To także wartościowy lek posiadający wszechstronne właściwości lecznicze. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk i jest skuteczniejszy niż popularne farmaceutyki.

Syrop z czosnku idealnie sprawdzi się porą jesienną i zimową, kiedy to najczęściej jesteśmy podatni na przeziębienia. Jak zrobić syrop z czosnku?

Przepis na syrop z czosnku jest bardzo prosty i zawiera jedynie trzy składniki, które na pewno masz w kuchni.


Potrzebujesz:

1 główka czosnku
2 cytryny
1 szklanka ostudzonej wody (wcześniej powinna być przegotowana)
3 łyżki miodu

Cytryna i miód nie tylko złagodzą smak czosnku, ale dodatkowo wzmocnią odporność i wspomogą walkę z chorobą.

Wykonanie:

  • Do wyparzonego słoika wyciskamy sok z cytryn.
  • Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany nożem.
  • Na końcu dodajemy miód i ostudzoną wodę. Całość dokładnie mieszamy, zakręcamy i umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 24 godziny.
  • Po tym czasie miksturę odcedzamy i przelewamy do buteleczki lub małego słoiczka. Tak przygotowany syrop możemy dawkować nawet do 2 tygodni, pod warunkiem, że będziemy go przechowywać w lodówce.

Dawkowanie:

dorośli 2 łyżki dziennie, dzieci po 1 łyżeczce dziennie aż do ustąpienia dolegliwości.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − 8 =