Czosnek to nie tylko przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. To także wartościowy lek posiadający wszechstronne właściwości lecznicze. Przede wszystkim działa jak naturalny antybiotyk i jest skuteczniejszy niż popularne farmaceutyki.
Syrop z czosnku idealnie sprawdzi się porą jesienną i zimową, kiedy to najczęściej jesteśmy podatni na przeziębienia. Jak zrobić syrop z czosnku?
Przepis na syrop z czosnku jest bardzo prosty i zawiera jedynie trzy składniki, które na pewno masz w kuchni.
Potrzebujesz:
1 główka czosnku
2 cytryny
1 szklanka ostudzonej wody (wcześniej powinna być przegotowana)
3 łyżki miodu
Cytryna i miód nie tylko złagodzą smak czosnku, ale dodatkowo wzmocnią odporność i wspomogą walkę z chorobą.
Wykonanie:
- Do wyparzonego słoika wyciskamy sok z cytryn.
- Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany nożem.
- Na końcu dodajemy miód i ostudzoną wodę. Całość dokładnie mieszamy, zakręcamy i umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Po tym czasie miksturę odcedzamy i przelewamy do buteleczki lub małego słoiczka. Tak przygotowany syrop możemy dawkować nawet do 2 tygodni, pod warunkiem, że będziemy go przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
dorośli 2 łyżki dziennie, dzieci po 1 łyżeczce dziennie aż do ustąpienia dolegliwości.