Jajka są cennym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Jest to bowiem białko wzorcowe, posiadające wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.
Jajka są bogate w witaminy A, E, D, K, witaminy z grupy B i składniki mineralne: fosfor, potas, sod, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen.
Jajka mają również dobry skład tłuszczu. Na 5g tłuszczu tylko 0,1 g to „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera wiele niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Jedno jajko (ok. 60 g) to około 84 kalorii. 62 kcal zawiera żółtko, 22 kcal zawiera białko.
Niewiele jest produktów o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej, zaleca się, spożywać 1 jajko dziennie.
- Polecamy przepis na tortillę z jajkiem