Por to niesamowite warzywo, które ze względu na swoje wartości odżywcze i właściwości lecznicze znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, ale także w medycynie naturalnej. Por podobnie jak jego krewniaki cebula i czosnek ma właściwości bakteriobójcze, a w postaci syropu skutecznie wspomaga leczenie kaszlu i łagodzi chrypkę. Dodatkowo por zawiera witaminy takie jak A, C, E, K, B1, B2, B6 oraz minerały, które świetnie wpłyną na poprawę odporności!
Syrop z pora jest łatwy w przygotowaniu, tani, zdrowy i można go podawać zarówno małym dzieciom jak i dorosłym. Do przygotowania syropu potrzebujesz jedynie pora i cukru.
Sposób przygotowania syropu:
- Umytego pora kroimy w plasterki odrzucając tylko część ciemnozieloną.
- Następnie układamy w słoiku, zasypując cukrem. Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby por mógł puścić sok.
- Gotowy syrop przecedzamy przez drobne sitko lub gazę i przelewamy do butelki.
- Tak przygotowany syrop należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu kilku dni.
By pozbyć się dolegliwości, zaleca się picie 2-3 łyżeczek syropu dziennie, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.