Jesień i zima to pora przeziębień i osłabionej odporności. Jeżeli dopadł Cię uporczywy kaszel, nie trzeba od razu pędzić do apteki. Możesz w domu zrobić syrop, który złagodzi te przykre objawy infekcji.
Czarna rzepa (inaczej też czarna rzodkiew) to zdrowe i bogate w witaminy warzywo, które zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i szybko przynoszą ulgę.
Gdzie kupić czarną rzepę?
Nie jest to popularne warzywo, dlatego dostaniemy je tylko w dobrze zaopatrzonych warzywniakach, lub na targu ze zdrową żywnością.
Jak zrobić syrop z czarnej rzepy
W środku rzepy wycinamy otwór do którego wlewamy miód. Po kilku godzinach zbierze się w niej syrop, który przelewamy do słoiczka. Podawać 3 razy dziennie po łyżeczce. Przechowywać w lodówce.