
Jesień to najlepsza pora na jabłka. I chociaż dostępne są przez cały rok, to w okresie września i października mamy możliwość rozkoszowania się pełną gamą ich różnorodnych gatunków. Jabłka są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, dlatego warto je jeść szczególnie w okresie jesienno–zimowym, kiedy to najczęściej zapadamy na choroby sezonowe, takie jak grypa czy przeziębienie. Są również bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.
Poniżej mamy dla was zestawienie inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej. Korzystajcie z nich, bo wszystkie są pyszne.
1. Jabłka w koszulkach

2. Domowa szarlotka na kruchym cieście

3. Jabłka w cieście

4. Pieczone jabłka z dżemem i cynamonem

5. Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

6. Rolada jabłkowa

7. Drożdżówki z jabłkami

8. Racuchy z jabłkami

9. Knedle z jabłkami

10. Cynamonowe chipsy jabłkowe

11. Jabłka z galaretką

12. Tarta karmelowo-jabłkowa

13. Jabłka faszerowane kaszanką

14. Pieczone pierogi z jabłkami

15. Jabłecznik z bezą
