Sezon letni, to czas, kiedy dojrzewa wiele smacznych owoców. Nalezą do nich między innymi truskawki, które większość z nas uwielbia. Nie ma nic smaczniejszego niż świeże, polskie truskawki z dodatkiem cukru i śmietany.
Niestety truskawki dość szybko się psują, czego nie lubimy. Wiele z Was zastanawia się pewnie, jak utrzymać świeżość truskawek na dłużej? Mamy dla Was sprawdzony sposób, który stosowały nasze babcie.
Świeżość truskawek na dłużej – użyj białego octu.
Dlaczego ocet?
Biały ocet zabija na truskawkach zarodki, które są odpowiedzialne za proces starzenia owoców.
Będziemy potrzebować:
– biały ocet
– woda
– ręcznik papierowy
– miska
Wlewamy biały ocet i wodę do miski w proporcjach 1:5, całość dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze umieszczamy truskawki na ok. 5 minut. Po upływie czasu wyciągamy truskawki i umieszczamy je na ręczniku papierowym, aby wsiąknął wodę, pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Czynność tę należy wykonać zaraz po zakupie truskawek.
Co myślicie o tej metodzie na utrzymanie świeżości truskawek na dłużej? A może macie jakie swoje sprawdzone sposoby? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach!