Jeśli szukacie przepisu na łatwe i pyszne ciasto z truskawkami to koniecznie wypróbujcie ten przepis! Proste przygotowanie gwarantuje, że uda się każdemu.
Składniki:
Biszkopt | Masa |
---|---|
4 jajka 50 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli | 600 g śmietany 30% 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki mleka |
Przygotowanie:
– Białka ubić na sztywną pianę, z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
– Kiedy piana będzie już puszysta, dodawać stopniowo żółtka. Kiedy wszystko się ładnie wymiesza, przestać ubijać.
– Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą, następnie dodać do wcześniej ubitej masy i delikatnie wymieszać. Możemy zrobić to przy użyciu miksera na najmniejszych obrotach.
– Wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy i piec przez 20 minut w 180 stopniach.
– Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak należy zmniejszyć ilość dodawanej wody o szklankę.
– Bita śmietana: Żelatynę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem (1/4 szklanki), dokładnie wymieszać. Następnie dodać zimne mleko i odstawić do przestudzenia.
– Schłodzoną śmietankę umieścić w misce od miksera, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i ubijać.
– Wystudzoną żelatynę przelać do większej miseczki i dodać do niej odrobinę ubitej śmietany, następnie wymieszać na jednolitą masę. Czynność tę powtórzyć.
– Dodać do żelatyny pozostałą masę i wszystko dokładnie wymieszać przy użyciu szpatułki.
– Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt, następnie wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
– Na wierzch wyłożyć truskawki i łyżką wylewać lekko stężoną galaretkę, po czym wstawić do lodówki na ok. 3 godziny do zastygnięcia galaretki.
PS. Jeśli chcecie, aby placek był jeszcze bardziej truskawkowy, można dodać truskawki nie tylko do wierzchniej warstwy z galaretką, ale także do masy.