Komplety obiadowe — sprawdź jakie naczynia kupić i jak w pełni wykorzystywać ich potencjał!

Zastawa stołowa kojarzy ci się tylko z białymi, okrągłymi naczyniami? Serwis obiadowy ma obecnie o wiele więcej do zaoferowania! Sprawdź poniższy artykuł i przekonaj się, jak wiele kształtów i kolorów mają aktualnie komplety obiadowe. Ta wiedza pozwoli ci na wybór naczyń, które ozdobią twój stół i pokryją się z twoim gustem aranżacyjnym. A jednocześnie takich, które zachwycą twoich gości podczas wspólnego posiłku!


Czym jest zestaw obiadowy i co się na niego składa?

Zastawa stołowa to naczynia, których używasz do spożywania posiłków. Jej skład różni się w zależności od tego co aktualnie jesz (inne naczynia są potrzebne do podania kanapek, a inne do dania głównego). W sklepach znajdziesz skompletowane już serwisy obiadowe. Składają się zazwyczaj z głębokiego talerza do zup, dużego — do dania obiadowego i mniejszego — deserowego. Nie daj się zwieść nazwie! Te talerze przydadzą ci się nie tylko podczas jedzenia obiadu. Wykorzystasz je również do innych posiłków. Sprawdź jak!

W serwisie obiadowym podaj też śniadanie i kolację!

Wykorzystaj naczynia z kompletu obiadowego https://nettrading.pl/komplety-obiadowe do zjedzenia śniadania i kolacji. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce w kuchni (mniejsza liczba rzeczy jest też łatwiejsza w organizacji!), a także ograniczysz wydatki. Zobacz, na ile sposobów wykorzystasz zastawę stołową!

Talerze obiadowe

Sprawdzą się do serwowania drugich dań, ale wykorzystasz je także do większych śniadań czy kolacji (np. naleśników, omletów). Użyj ich też do posiłków, w których pojawia się duża ilość warzyw — mają mało kalorii, więc często dodajemy ich sporo do dań. Na dużym talerzu na pewno się zmieszczą!


Talerze głębokie

Wykorzystaj je do jedzenia zup, a także sałatek. Sprawdzą się również do podawania dań jednogarnkowych takich jak bigos, makaron czy risotto. Zjesz z nich też takie śniadanie jak…płatki z mlekiem. 

Talerze deserowe

Podawaj na nich nie tylko słodkie wypieki, ale również śniadania czy kolacje. Wykorzystaj je również do serwowania przekąsek (np. małych kawałków sera). Sprawdzą się także do takich deserów jak świeże owoce.

Komplet obiadowy — okrągły, kwadratowy, a może w niestandardowym kształcie?

Zdaj się na swój gust! Jeżeli wnętrza urządzasz w minimalistycznym, stonowanym stylu i otaczasz się głównie klasycznymi przedmiotami — wybierz okrągłą, białą zastawę. To również dobry wybór dla osób, które w szafie mają kolorowe obrusy. Postawienie na nich jednolitych, jasnych naczyń to bezpieczna opcja, gwarantująca, że cały wystrój będzie wyglądał spójnie.

Lubisz nowoczesne i niestandardowe rozwiązania? Wybierz kolorowe naczynia (np. czarne, niebieskie albo we wzorki) albo takie w niecodziennych kształtach (np. kwadratowe, owalne, przypominające kwiaty). Taka zastawa świetnie ozdobi stół! W dodatku sprawi, że na długo zapadniesz w pamięci swoich gości — te talerze są bardzo oryginalne!


Jak prawidłowo ułożyć na stole zestaw talerzy obiadowych?

Wiesz już jaką zastawę stołową wybrać. Zastanówmy się teraz, w jaki sposób ułożyć ją na stole. Najpierw połóż talerz, na nim umieść ten przeznaczony do zupy. Po zjedzeniu pierwszego dania zabierz głębokie talerze i zostaw tylko te do głównego posiłku. Po jego spożyciu również pozbieraj naczynia i postaw talerzyki deserowe. Sztućce natomiast ułóż w kolejności ich użycia — po prawej stronie łyżki i noże, a po lewej — widelce. 

Zastawę stołową kupisz w komplecie, Możesz również dobrać każdy element oddzielnie. Pamiętaj jednak, że najlepiej wyglądają naczynia z tej samej serii — pasujące do siebie kolorystycznie i kształtami. Taki serwis obiadowy sprawi, że podawane na nim dania będą wyglądały jeszcze efektownej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 1 =