Sok z kiszonej kapusty na przeziębienie i grypę


Sok z kiszonej kapusty posiada nieocenione właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Dostarcza naszemu organizmowi nie tylko cennych witamin i minerałów, ale także wspomaga naszą odporność w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.

Ten kwaśny napój dobrze działa również na układ pokarmowy – wspomaga procesy trawienne i pracę jelit, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.


Jak zrobić sok z kiszonej kapusty:

  • Białą kapustę dokładnie umyj, pokrój na małe kawałki i wrzuć do blendera.
  • Doodaj wody (około 1 litra na jedną małą główkę kapusty) oraz 1 łyżeczkę soli, aby miała przyjemniejszy smak.
  • Wszystko dokładnie zmiksować.
  • Tak przygotowany sok, należy przelać do wyparzonego słoika, dobrze zakręcić i odstawić go w zacienione miejsce na min. 3 dni – po tym czasie tak ukiszony sok jest gotowy do spożycia.

Jeśli z różnych przyczyn nie jesteśmy w stanie samodzielnie przygotować takiego soku, można kupić gotowy, wysokiej jakości sok z kiszonej kapusty w sklepach z ekologiczną żywnością.

Sok z kiszonej kapusty: jak i ile pić?

Zaleca się pić pół szklanki soku 3 razy dziennie. Nie ma większego znaczenia, czy spożywany będzie przed, w trakcie, czy po posiłku.


A Ty jakie masz swoje sprawdzone sposoby na walkę z przeziębieniem? Podziel się z nami swoim doświadczeniem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × dwa =