Dania i przekąski z jabłek: 15 ciekawych przepisów


Jesień to najlepsza pora na jabłka. I chociaż dostępne są przez cały rok, to w okresie września i października mamy możliwość rozkoszowania się pełną gamą ich różnorodnych gatunków. Jabłka są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność organizmu, dlatego warto je jeść szczególnie w okresie jesienno–zimowym, kiedy to najczęściej zapadamy na choroby sezonowe, takie jak grypa czy przeziębienie. Są również bogatym źródłem błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.

Poniżej mamy dla was zestawienie inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej. Korzystajcie z nich, bo wszystkie są pyszne.

1. Jabłka w koszulkach

przepis na: Zjem To

2. Domowa szarlotka na kruchym cieście

przepis na: Przepiski

3. Jabłka w cieście

przepis na: Dobre Smaki

4. Pieczone jabłka z dżemem i cynamonem

przepis na: Na Pół Słodko

5. Jabłka pieczone pod ciastem francuskim

przepis na: Jem Co Umiem

6. Rolada jabłkowa

przepis na: Rarossa

7. Drożdżówki z jabłkami

przepis na: Bajkorada

8. Racuchy z jabłkami

przepis na: Kulinarne Przeboje

9. Knedle z jabłkami

przepis na: Bardzo Gruby Smok

10. Cynamonowe chipsy jabłkowe

przepis na: ChilliBite

11. Jabłka z galaretką

przepis na: Przepisy Kulinarne Babci Antoniny

12. Tarta karmelowo-jabłkowa

przepis na: Bon Appetit Mon Amie

13. Jabłka faszerowane kaszanką

przepis na: Paulinka To Ja

14. Pieczone pierogi z jabłkami

przepis na: Just My Delicious

15. Jabłecznik z bezą

przepis na: Idealne Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery + trzy =