Szybki obiad do pracy: kurczak z warzywami i mozzarellą

Szybki Obiad do Pracy: Kurczak z Warzywami i Mozzarellą

Szukasz pomysłu na szybki obiad, który możesz zabrać do pracy? Przedstawiamy wam prosty przepis na kurczaka z warzywami i mozzarellą, który jest nie tylko sycący, ale i bogaty w odpowiednią dawkę składników odżywczych.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (200g)
  • ząbek czosnku 
  • 3 kostki mrożonego szpinaku 
  • serek topiony (50g)
  • mozzarella (50g)
  • warzywa na patelnie (300g)

Wykonanie:

1. Warzywa wrzucamy na patelnie, przyprawimy solą i pieprzem, a następnie dusimy na małym ogniu zgodnie z czasem na opakowaniu.

2. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak  oraz pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawimy ziołami, papryką chili oraz pieprzem. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszamy filet z kurczaka tak, aby przysmażył się z każdej  strony. 

3. W kubeczku mieszamy serek topiony z 2-3 łyżkami wody, tak by się rozpuścił. Przelewamy go na patelnię na której znajduje się kurczak. Doprowadzamy całość do wrzenia i zdejmujemy z gazu.

4. Gotowe warzywa na patelnie umieszczamy w pojemniku. Z boku układamy mięso na które kładziemy mozzarellę. Całość od razu przykrywamy, dzięki temu mozzarella ładnie się roztopi. 


Podobał Ci się przepis? Koniecznie podziel się nim ze znajomymi i polub nas na Facebook’u.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + czternaście =