Szukasz pomysłu na szybki obiad, który możesz zabrać do pracy? Przedstawiamy wam prosty przepis na kurczaka z warzywami i mozzarellą, który jest nie tylko sycący, ale i bogaty w odpowiednią dawkę składników odżywczych.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (200g)
- ząbek czosnku
- 3 kostki mrożonego szpinaku
- serek topiony (50g)
- mozzarella (50g)
- warzywa na patelnie (300g)
Wykonanie:
1. Warzywa wrzucamy na patelnie, przyprawimy solą i pieprzem, a następnie dusimy na małym ogniu zgodnie z czasem na opakowaniu.
2. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, szpinak oraz pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Przyprawimy ziołami, papryką chili oraz pieprzem. Przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy. Co jakiś czas mieszamy filet z kurczaka tak, aby przysmażył się z każdej strony.
3. W kubeczku mieszamy serek topiony z 2-3 łyżkami wody, tak by się rozpuścił. Przelewamy go na patelnię na której znajduje się kurczak. Doprowadzamy całość do wrzenia i zdejmujemy z gazu.
4. Gotowe warzywa na patelnie umieszczamy w pojemniku. Z boku układamy mięso na które kładziemy mozzarellę. Całość od razu przykrywamy, dzięki temu mozzarella ładnie się roztopi.
Podobał Ci się przepis? Koniecznie podziel się nim ze znajomymi i polub nas na Facebook’u.