Cenne właściwości brzoskwiń: dlaczego warto jeść brzoskwinie

Foto: pixabay

Lato to pora roku bogata w świeże owoce i warzywa. W tym okresie wzbogacamy swoją dietę o sezonowe produkty, które możemy kupić w każdym sklepie. Latem uwielbiamy jeść truskawki, maliny, arbuzy, nie możemy jednak zapomnieć o brzoskwiniach. Nie dość, że są soczyste i smaczne, to na dodatek dostarczają nam wielu cennych witamin oraz składników odżywczych. Poniżej przedstawimy Wam cenne właściwości brzoskwiń, które utwierdzą Was w przekonaniu, że warto wzbogacić o nie swoją codzienną dietę.



Brzoskwinie to owoce, których cenne wartości doceniono w chinach już 4 tysiące lat temu. W 90 procentach składają się z wody. Dzięki czemu działają moczopędnie, oczyszczając nasz organizm. Zawierają tylko 39 kcal w 100 gramach.


Mają one cienką skórkę, w której również kryje się wiele właściwości odżywczych, dlatego nie powinniśmy ich obierać. Brzoskwinie to bardzo delikatne owoce, dlatego najlepiej spożywać je w niedługim czasie po zakupie, ponieważ długo nie poleżą.


Brzoskwinie to także świetny dodatek do różnego rodzaju sałatek, ciast, czy deserów. Możemy je dodać do owsianki, a także wykonać z nich pyszny mus czy sok.

Właściwości brzoskwini:

Działają przeciwnowotworowo — pomagają zwalczać nowotwór piesi.
Wspomagają układ moczowy i nerki — oczyszczają organizm z toksyn.
Polecane osobom chorym na anemię — zwiększają produkcję krwinek czerwonych.
Mają niski indeks glikemiczny — mogą być spożywane przez cukrzyków.
Polecane dla kobiet w ciaży — zwalczają zmęczenie, skurcze oraz zawroty głowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście − dziewięć =