Jak ciekawie podać sałatkę jarzynową: 20 pomysłów

Sałatka jarzynowa to klasyka, której nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu. Jest łatwa i niedroga w przygotowaniu. Składniki sałatki mogą być różne w zależności od przepisu i regionu, jednak zwykle są to ziemniaki, ogórki kiszone lub konserwowe, marchew, seler, groszek konserwowy, jajka gotowane na twardo oraz majonez i przyprawy.

W dzisiejszym wpisie mam dla was 20 pomysłów jak ciekawie można podać sałatkę jarzynową gościom.


  1. W naleśnikach zabarwionych na czerwono polane sosem chrzanowym albo musztardowym.
  2. W wielkich makaronowych muszlach.
  3. Zwiniętą w plastry szynki.
  4. W papryce – ściąć część z ogonkiem potraktować jako pokrywkę, a do środka nałożyć sałatkę.
  5. W kielichach deserowych na nóżce.
  6. Na liściach cykorii.
  7. W wafelkach od lodów.
  8. W rurkach z ciasta francuskiego.
  9. W koszyczkach serowych.
  10. W śledziku zwinąć go spiąć wykałaczką napełnić sałatką i na wierzch położyć ćwiartki jajka.
  11. Tortille ułożyć na spód od miski i zapiec w piekarniku. Zrobi się fajny koszyczek na sałatkę.
  12. W pomidorach.
  13. W połówkach skórki cytryny.
  14. W korpusach z kruchego ciasta.
  15. Na krakersach.
  16. W bułce.
  17. W cieście francuskim uformowanym jak małe foremki.
  18. Sałatka jarzynowa podana na jabłku.
  19. W arbuzie.
  20. W małych słoiczkach.

A teraz jeszcze kilka zdjęciowych inspiracji:

źródło: Smaker
źródło: kz1
źródło: Doradca Smaku
źródło: Kto Ugości Moich Gości
źródło: Przyślij Przepis
źródło: Ugotowane Pozamiatane
źródło: Kuchnia Mniam
źródło: Book&Cook

A wy jak podajecie sałatkę jarzynową – tradycyjnie w salaterce czy bardziej kreatywnie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − 4 =