Jak poprawnie gotować ziemniaki

Jak Poprawnie Gotować Ziemniaki
Foto: Pixabay

W każdym domu spożywamy ziemniaki. Są dodatkiem do wielu potraw mięsnych, a także smacznym farszem na przykład do pierogów. Co zrobić, aby ziemniaki były smaczne? Oczywiście podstawą jest gatunek ziemniaków. Najlepiej smakują polskie, młode ziemniaki, szczególnie latem. Z pewnością wiele z Was podczas lata, przyrządza w swoich domach tradycyjne, letnie danie: „Jajka Sadzone z Młodymi Ziemniakami i Mizerią


Jak więc gotować ziemniaki, aby nie straciły swojego smaku i właściwości?

Ziemniaki z wody są banalne do przygotowania, jednak zdarza się często, że są zbyt rozgotowane, lub za suche, czy za twarde. Zastanawiacie się jak poprawnie ugotować ziemniaki?

Gotowanie ziemniaków, nie jest rzeczą trudną, jednak ich samo przygotowanie do gotowania zniechęca wielu z nas. Przed ugotowaniem należy je obrać, oczyścić, umyć, po czym zalać wodą, posolić i na samym końcu ugotować. 

Jak zachować cenne witaminy i potas?

Aby zachować w ziemniakach te cenne składniki odżywcze, należy wrzucić ziemniaki do gotującej się wody. W ten sposób zachowamy w nich sporą ilość witaminy C, która szybciej się rozkłada w zimnej wodzie. Aby nie wypłukać potasu z ziemniaków, należy je posolić na samym końcu.

Gotowanie ziemniaków w mundurkach.

Najlepszą opcją jest gotowanie ziemniaków w mundurkach. Wówczas zachowamy największą ilość witamin. Przed ugotowaniem, należy je porządnie umyć. Kiedy będą już czyste, wrzucamy je do wrzącej wody, po czym solimy. Gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu obieramy ze skórki. 


Jeśli podobał Ci się ten wpis to nie zapomnij udostępnić go swoim znajomym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − sześć =