Wraz z nadejściem zimniejszej pory roku, zaczynają się przeziębienia i grypa, a nasz układ odpornościowy jest atakowany przez różne wirusy i bakterie. Warto w tym okresie zadbać, aby w naszym menu znalazł się czerwony burak, który jest bogatym źródłem witamin i prozdrowotnych związków.
Syrop z buraka nie tylko zwalcza kaszel i łagodzi ból gardła, ale także podnosi naszą odporność i wzmacnia organizm. Ponadto w burakach znajdują się takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B a także składniki mineralne: żelazo, potas, wapń fosfor, magnez i cynk.
Jak działa syrop z buraków?
wspomaga odkrztuszanie
pomaga przy bólu gardła
zmniejsza chrypkę
oczyszcza drogi oddechowe
poprawia odporność
Jak przygotować syrop z buraka? Sporządzenie tej cudownej mikstury nie jest skomplikowane, a potrafi skutecznie wspomóc organizm w walce z infekcją. Potrzebujesz jedynie dwóch składników: świeży czerwony burak i cukier trzcinowy.
Sposób przygotowania:
- Umytego i obranego ze skórki buraka pokrój w kostkę i włóż do słoika.
- Zasyp 4 łyżkami cukru trzcinowego i odstaw na kilka godzin aby puścił sok.
- Powstały syrop odcedzić i przelać do mniejszego słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Aby przygotowany przez nas eliksir miał szanse nam pomóc zaleca się przyjmować go 2-3 razy w ciągu dnia po 1 łyżce stołowej.